ENQUADRATURES / DADÆS

amb MEDIR CUCURULL

Dins del marc de la sessió ENLLÀ-C de clausura del 4t cicle PARLEM CONTEMPORANI?

Són dues instal·lacions semipermanents que comparteixen temps i espai, i que malgrat estar concebudes des d’una certa independència, configuren un espai estètic únic, marcant en vermell el camí que uneix el Convent de les Arts i la Vila d’Alcover. L’addició d’informació al món físic (en aquest cas les corbes de nivell) i l’enfoc de la mirada, posant de manifest allò evident, allò senzill,  ressonen sens dubte amb la contemporània i confusa cohabitació dels móns virtuals amb el món matriu.

Carrer de l’Esport, El Morell

amb RAMON GASULL

L’espai objecte d’aquest projecte era un llarguíssim buit terrós, d’uns 160x13m, sense cap mena de travessia intermitja i confinat en gran part del seu recorregut entre murs cecs, el negatiu de la suma d’equipaments esportius que s’hi havien anat aplegant a banda i banda.

La premissa principal ha estat tractar-lo com una oportunitat i rescatar-lo de la seva condició de “resultant” per convertir-lo en un espai públic vertebrador i de qualitat. Transformar una secció rígida i constant en un continuum fílmic, on l’escena es va modificant sense perdre el fil argumental.

S’ha apostat per un espai íntegrament de vianants, vertebrant-lo a partir d’un pas central de secció dinàmica -que resol tots els requeriments funcionals- i eixamplaments alterns, tant per reconèixer els accessos existents i previstos com per a generar noves propostes lúdico-esportives.

Per tal d’accentuar el dinamisme i ajudar a donar mesura a la direcció llarga del carrer s’ha emprat un sistema de pautes esbiaixades, estructurant la combinació de paviments (asfàltic,el principal, lligat al passar i ceràmic o vegetal, lligats a l’estar) i la ubicació dels diferents elements.

X Mostra d’arquitectura de TGN.

Espais exteriors. Obra premiada.
PLAÇA DE L’ESTATUT, EL MORELL.
ARQUITECTES : Ramon Gasull i Aleix Antillach

(C:\CosesMeves\Dropbox\2008 Aj Morell_Pla347a de l'Estatut\

 

 

 

La remodelació de la Plaça de l’Estatut sorgeix de la necessitat d’actualitzar, dignificar i resignificar un espai públic de gran centralitat, obsolet pel pas del temps i la superposició d’actuacions parcials.

El projecte, just davant de l’escola, reconeix el marcat caràcter infantil de l’espai i se serveix de les zones d’equipaments lúdics, per establir un sistema mixt i dinàmic de passar i estar. Aquest sistema, formalitzat buscant la màxima continuïtat de l’espai, sense renunciar a experiències espacials diversificades, es recolza en 4 grans arbres existents, que es conserven i es posen en valor i s’organitza com un gran joc de rodes i corretges que obre i recull alhora.

S’ha treballat especialment la topografia per tal de que a la plaça acabada sigui un factor irrellevant i que els diferents paviments, tots ells continus i de colors terra, apareguin de forma natural, reforçant l’organicitat domesticada com a estratègia per treballar una plaça sense façanes i de geometria residual.

 

xbiennal